

De Kallikantzaroi (Griekse boze kabouters) zijn nauw verbonden met de kerstperiode in de Griekse folklore. Hun activiteiten tijdens de Twaalfdagen van Kerstmis (van 25 december tot 6 januari) zijn doorspekt met mythen, tradities en verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven.
Hoe verschijnen de Kallikantzaroi met Kerstmis?
Volgens de traditie leven de Kallikantzaroi het hele jaar door onder de grond. Daar zagen ze aan de "levensboom" die de wereld ondersteunt. Maar tijdens Kerstmis vergeten ze hun taak door de feestelijke sfeer en komen ze naar de oppervlakte van de aarde. Mensen bereiden zich voor op hun komst en proberen hun streken te voorkomen.
Hun activiteiten tijdens de feestdagen
Tijdens de Twaalfdagen van Kerstmis doen de Kallikantzaroi:• Inbreken in huizen via schoorstenen of kieren.• Eten stelen van de feesttafel.• Streken uithalen, zoals meubels omgooien of kinderen bang maken.• Ze worden gezegd bang te zijn voor licht en zijn daarom vooral 's nachts actief.Hoe beschermen mensen zich tegen hen?Om zich te beschermen tegen de Kallikantzaroi nemen mensen verschillende maatregelen:• Ze houden gedurende de Twaalfdagen een vuur aan in de haard, zodat de Kallikantzaroi niet via de schoorsteen binnenkomen.• Ze wieroken het huis, omdat de rook hen afschrikt.• Ze plaatsen wijwater of takken van stekelige planten bij de ingangen.• Ze leggen een zeef bij de deur. De Kallikantzaroi worden hierdoor afgeleid, omdat ze de gaten in de zeef moeten tellen. Dit kost hen zoveel tijd dat ze niet meer binnenkomen.
De terugkeer op Driekoningen
Op Driekoningen (6 januari), wanneer de wateren worden gewijd, schrikken de Kallikantzaroi en keren ze terug onder de grond. Daar ontdekken ze dat de "levensboom" weer is gegroeid en beginnen ze opnieuw met zagen.
Symboliek van de Kallikantzaroi
De Kallikantzaroi symboliseren chaos die de orde van de feestdagen verstoort. Hun definitieve vertrek met Driekoningen staat voor het herstel van harmonie. Deze tradities combineren christelijke en oude heidense elementen en geven een unieke kleur aan de Griekse feestdagen.