Carnaval in Griekenland

In Griekenland wordt carnaval "Apokries" genoemd, en het is een 3 weken durend feest dat eindigt met de vasten op "Schone Maandag" (Kathari Deftera). Apokries betekent letterlijk 'afscheid van het vlees', omdat het traditioneel de laatste kans was om vlees te eten voordat de vastentijd begon. Grieken houden vast aan hun tradities, zelfs als deze niet altijd 'voordeel' opleveren. Na de carnaval begint de vastenperiode die duurt tot Pasen. Op Schone Maandag gaan veel mensen naar de hoogste plek in hun dorp, laten vliegers opstijgen en eten samen traditionele gerechten zoals laganapsomo (brood met groenten) en tarama (salade van viskuit en aardappelpuree).

Lees meer »

Halcyon Dagen & Alkionides Meres

Een Griekse winter kan koud zijn, vooral in de bergen, waar vaak sneeuw ligt. Maar elk jaar zijn er ook een paar warme en zonnige dagen midden in de winter. Deze bijzondere dagen worden de "Halcyon dagen" of "Alkionides Meres" genoemd.

Lees meer »

Theofania (Driekoningen)

Driekoningen, of Theofania zoals het in Griekenland wordt genoemd, is een prachtige en diep symbolische feestdag op 6 januari. Het viert de doop van Jezus Christus in de rivier de Jordaan door Johannes de Doper, en het is zowel een religieus als een cultureel belangrijke dag.

Lees meer »

De Kallikantzaroi en Kerstmis

De Kallikantzaroi (Griekse boze kabouters) zijn nauw verbonden met de kerstperiode in de Griekse folklore. Hun activiteiten tijdens de Twaalfdagen van Kerstmis (van 25 december tot 6 januari) zijn doorspekt met mythen, tradities en verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Lees meer »

Oudejaarsavond in Griekenland: Tradities voor een gelukkig Nieuwjaar

Op oudejaarsavond in Griekenland zijn er bijzondere tradities en gebruiken die de overgang naar het nieuwe jaar feestelijk en betekenisvol maken. Kinderen gaan zingend langs de deuren met liedjes die Agios Vasilis (de heilige Basilios) eren, een figuur die bekend staat om zijn liefdadigheid en rol als brenger van cadeaus. In Athene en in vele andere Griekse steden wordt afgeteld tot middernacht bij versierde kerstbomen, en het nieuwe jaar wordt begroet met de wens "Kalí chroniá" (Καλή χρονιά – Gelukkig Nieuwjaar) en kleurrijk vuurwerk.

Lees meer »

Sinterklaas

Sinterklaas, ook bekend als Sint Nikolaas of Agios Nikolaos, werd geboren in 270 in Myra, een Grieks-Romeinse stad in het huidige Turkije. De naam Nikolaos betekent "overwinning van het volk". Hij groeide op in een rijke familie, maar gaf zijn erfenis aan de armen en wijdde zijn leven aan het christendom. Als priester en later bisschop hielp hij behoeftigen, waaronder kinderen, en verrichtte wonderen. Zo wordt hij in Griekenland geëerd als beschermheilige van zeelieden.

Lees meer »

28 oktober - De dag van Ochi

Op Ochi-dag herdenken de Grieken de afwijzing door generaal Ioannis Metaxas van een Italiaans ultimatum, dat op 28 oktober 1940 werd gesteld door de fascistische Italiaanse leider Benito Mussolini. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlangde Mussolini vrije doorgang voor zijn leger door Grieks grondgebied, maar Metaxas weigerde met het beroemde woord "Ochi" (Όχι), wat "Nee" betekent. Deze afwijzing leidde tot de Grieks-Italiaanse oorlog en markeerde het begin van Grieks verzet tegen de Asmogendheden.

Lees meer »

Het meest kosmopolitische eiland: Mykonos

Mykonos is een van de meest iconische Griekse eilanden, bekend om zijn kosmopolitische sfeer en aantrekkingskracht op duizenden toeristen, waaronder talloze beroemdheden en de jetset. Het zuiden van het eiland staat bekend om zijn adembenemende stranden, trendy clubs, boetiekhotels en moderne tavernes, terwijl de noordkant een ongerepte schoonheid biedt. Mykonos-stad, vaak aangeduid als 'Klein Venetië', is zowel bruisend als pittoresk en herbergt de wereldberoemde windmolens die het eiland zijn karakteristieke uitstraling geven.

Lees meer »

De kunst van het loukoumi in Griekenland

Loukoumi kwam aan het begin van de 19e eeuw vanuit Constantinopel naar Griekenland. In de loop der jaren hebben Griekse vaklieden het recept aangepast door hun eigen ingrediënten toe te voegen, zoals mastiek uit Chios. Het resultaat was een nieuwe, unieke smaak die loukoumi beroemd maakte. De productie ervan was moeilijk en vereiste specialisatie. De eerste geregistreerde bereiding van loukoumi dateert uit 1832, en sindsdien is het een deel van de Griekse traditie geworden, als begeleiding bij Griekse koffie. Griekse koffie en loukoumi zijn onlosmakelijk verbonden met de Griekse cultuur. Het maken van Griekse koffie vereist kunst en toewijding om het correct te bereiden, terwijl het serveren ervan met loukoumi bijdraagt aan het ritueel. Tegenwoordig zijn Griekse koffie en loukoumi symbolen van communicatie en herinnering, en behouden zij ons culturele erfgoed.

Lees meer »