Driekoningen, of Theofania zoals het in Griekenland wordt genoemd, is een prachtige en diep symbolische feestdag op 6 januari. Het viert de doop van Jezus Christus in de rivier de Jordaan door Johannes de Doper, en het is zowel een religieus als een cultureel belangrijke dag.
Wat gebeurt er op Theofania?
1. Kerkdiensten en waterwijding:
Overal in Griekenland worden speciale kerkdiensten gehouden. Tijdens deze diensten zegent de priester het water, wat symbool staat voor de zuivering en de Heilige Geest. Na de ceremonie krijgt iedereen een bekertje gezegend water mee naar huis.
2. De zegening van de zee, rivieren of meren:
Na de kerkdienst trekken de gelovigen samen met de priester naar een nabijgelegen waterbron, zoals een haven, strand, rivier of meer. Hier zegent de priester het water opnieuw door een kruis, vaak versierd met linten, in het water te werpen.
3. De sprong naar het kruis:
Mannen, en soms ook vrouwen, duiken het vaak ijskoude water in om het kruis te pakken. Degene die het kruis weet te vangen en terugbrengt, wordt gezien als een geluksbrenger en krijgt de zegen voor een voorspoedig jaar.
Symboliek
• Het water symboliseert de zuivering en de doop van Jezus, maar ook de verbinding tussen de mens en het goddelijke.
• Het vinden van het kruis staat voor hoop, moed en de zegeningen van het nieuwe jaar.
Wensen
Tijdens deze feestdag zeggen mensen vaak:
• Χρόνια πολλά! (Veel geluk!)
• Καλή φώτιση! (Letterlijk: goede verlichting, wat verwijst naar de goddelijke verlichting en wijsheid.)
Driekoningen is een dag vol betekenis en rituelen die de Griekse cultuur en het orthodox-christelijke geloof prachtig tot uiting brengen.